Nieuwe leden

Als je net lid bent geworden van de waterwelpen, dan zijn er misschien enige tradities en gebruiken (van Scouting) die je nog niet kent. Hier kun je er een paar lezen.

Installeren

Als je lid bent geworden, dan is wordt je bij de eerst volgende speciale opkomst of op kamp geïnstalleerd. Je krijgt dan allemaal dingetjes voor op je uniform, zoals het teken van Scouting Nederland en van de speltak. Daarnaast een mooie das met dasknoop. Hiervoor moet je wel eerst een belofte afleggen een goede Scout te zullen zijn.

Openen en sluiten

Elke opkomst wordt begonnen door met ze allen rond de vlaggenmast te gaan staan en te gaan openen. Hierbij wordt de vlag gehezen en de wet voorgelezen door een waterwelp. Bij het hijsen van de vlag wordt deze gesalueerd. Neem hiervoor altijd je complete uniform mee! Na de opkomst wordt er weer met z’n allen gesloten door de vlag te laten zakken.

Doop

Op je eerste zomerkamp wordt je gedoopt. Hiervoor komt Neptunus, god van de zeeën, langs (of diens plaatsvervanger). Deze heeft altijd een leuk feitje over je achterhaalt en een leuk parcours is een vast onderdeel.

Overvliegen

Als je eenmaal oud genoeg bent, zo’n 11 jaar, dan kun je met je vrienden overvliegen naar de zeeverkenners om allemaal nieuwe avonturen te beleven. Hiervoor is er jaarlijks een kamp met de gehele groep, van overvliegende bevers tot wilde vaart in september.

Uniform

Elk lid wordt geacht een uniform te hebben. Deze wordt bij het openen en sluiten gebruikt, evenals speciale opkomsten en evenementen en kampen. Een uniform bestaat uit een donkerblauwe blouse, een donkerblauwe spijkerbroek met riem, een das en een dasring. De insignes moeten op de rechtermouw onder het naambandje van De Ruytergroep. Er tussen kunnen de bandjes van kampen genaaid worden. Op de linkermouw zit de kleur van de nest genaaid of geplakt. Boven het linker borstzakje kan een MBL-embleem gezet worden, mits de drager dit heeft gehaald. Op het zakje zelf zit het Scoutinglogo. Het rechterzakje bevat ons speltakteken.

uniform-scouts